fbpx
Selecteer een pagina
 
DOOR KIM SOEMERS
juli 11, 2021Blog

Waarom als ondernemer je financiën bijhouden?

Het is erg belangrijk om als ondernemer je financiën bij te houden. Toch zie ik dit vaak misgaan. En dat is zonde, want als je een financieel overzicht hebt over de inkomen en uitgaven van je bedrijf, dan weet je ook waar je nog meer uit kan halen, waarop je moet bezuinigen en of er ruimte is om te investeren. In dit artikel geef ik je een aantal tips om je financiën bij te houden. Lees dus snel verder!

Ook ik vond in het begin mijn financiën bijhouden lastig!

Financiën bijhouden, klinkt als een lastig klusje wat alles behalve leuk is. Ikzelf vond dit ook erg lastig toen ik net begon met mijn bedrijf. Ik had geen overzicht en deed eigenlijk maar wat. Uiteindelijk ben ik mij hier meer in gaan verdiepen en vond ik het belangrijk dat ik weet hoe mijn bedrijf ervoor staat. Inmiddels vind ik het zelfs leuk om te doen! Ik kan namelijk goed zien of mijn bedrijf de afgelopen tijd is gegroeid en in hoeverre dat is. Daarnaast is het onwijs fijn om te weten hoe mijn bedrijf er financieel gezien voor staat.

Wat is het verschil tussen winst en omzet?

Om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf, is het eerst belangrijk om het verschil tussen winst en omzet te weten.

De omzet

De omzet is het exclusief btw bedrag dat je aan jouw klanten factureert. Let er op dat je hierbij echt naar het bedrag op de facturen kijkt waar nog geen BTW over is berekend. De BTW moet je namelijk altijd afdragen aan de Belastingdienst en is nooit van jou.

De winst

De winst is de omzet min de kosten. Zolang je je houdt aan de regels van de Belastingdienst, mag je alle bedrijfskosten van de omzet afhalen. Wat er daarna overblijft, is de winst. Over de winst betaal je jaarlijks belasting. Er zijn een aantal aftrekposten die je als zelfstandig ondernemer mag inzetten om jouw winst zo min mogelijk te maken, waardoor je dus zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Voor welke aftrekposten jij in aanmerking komt, kun je het beste navragen aan jouw boekhouder.

Een simpel voorbeeld:

Jouw gedraaide omzet is € 25.000,-.

De kosten die je voor jouw bedrijf hebt gemaakt zijn € 7.500,-.

€25.000,- min €7.500,- is € 17.500,- winst.

Na aftrek van alle regelingen, houd je een bepaald bedrag van de winst over waarover je belasting moet betalen. 

Wat kun je met de winst doen?

Je mag alles doen met de winst die je overhoudt. Dit mag je (deels) aan jezelf uitkeren, op jouw zakelijke rekening laten staan, maar je kunt er ook mee investeren in jouw bedrijf. Wanneer je slimme investeringen doet, kun je jouw bedrijf nog meer laten groeien.

Voorbeelden van investeringen die je kunt doen, zijn: 

  • Het inhuren van een coach, zodat jij weer stappen kunt maken in plaats van vast blijft lopen.
  • Het aanschaffen van een cursus en/of training, zodat jij je nog meer kunt specialiseren of nieuwe dingen kunt leren.
  • Het uitbesteden van bepaalde taken aan een professional, zodat jij meer tijd overhoudt voor jouw (potentiële) klanten. 
  • Het aanschaffen van systemen en programma’s waardoor je veel kunt automatiseren en deze taken niet meer handmatig hoeft te verrichten. 

Altijd financieel overzicht hebben? Dat kan zo!
Om altijd financieel overzicht te hebben, is het belangrijk om continue jouw financiën bij te houden! Jouw boekhouder kan aan het einde van het jaar berekenen wat jouw omzet en winst is geweest van het afgelopen jaar en hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen aan de Belastingdienst. Toch is het ook het hele jaar door fijn om zelf te weten hoe je er financieel voor staat. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door goed bij te houden hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat. Het is ook belangrijk dat je nadenkt over de toekomst, zowel privé als zakelijk en dat je bijvoorbeeld een buffer opbouwt. Ik heb zelf een handige manier om mijn financiën bij te houden en dat is door het maken van potjes!

Houd je financiën bij door middel van potjes!

Tegenwoordig kun je bij vrijwel elke rekening, of dit nu een zakelijke of privé rekening is, potjes aanmaken. Door op een handige manier van deze potjes gebruik te maken, wordt het eenvoudig om je financiën bij te houden en heb je altijd een duidelijk financieel overzicht.

Belangrijke potjes die je kunt hebben

Eén van de belangrijkste potjes die ik heb is inkomstenbelasting. Elke maand stort ik daar een bepaald bedrag op om te sparen voor de inkomstenbelasting die ik het jaar daarop moet betalen. Zo loop ik nooit achter de feiten aan én hoef ik dat niet uit mijn privé spaarpot te betalen. Daarnaast zijn er natuurlijk meer voorbeelden voor dit soort potjes. Denk aan een potje voor de vaste kosten of aan een potje voor investeringen. Hoe je dit precies inricht, is echt voor elk bedrijf anders. Kijk wat jij nodig hebt en richt op basis daarvan jouw potjes in. Uiteraard kun je dit later altijd veranderen als het niet werkt of als je bijvoorbeeld een potje mist. Gaandeweg kom je erachter wat voor jou fijn werkt. 

Wil je meer tips? Boek een Efficiëntiesessie!

Je financiën bijhouden is 1 van de belangrijkste zaken die je als ondernemer moet doen. Je krijgt er namelijk grip op je financiën en weet precies of je bepaalde investeringen kunt doen. Door te weten wat er qua geld in en uit je bedrijf gaat, kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Er zijn trouwens nog veel meer andere zaken waarvan het belangrijk is dat je ze op de juiste manier doet en op orde hebt. Wil je zeker weten dat jij zo effectief mogelijk onderneemt en hierbij niets vergeet? En kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan is mijn Efficiëntiesessie echt wat voor jou!