fbpx
Selecteer een pagina
 
DOOR KIM SOEMERS
februari 8, 2021Blog

Voorkom deze veelgemaakte fouten omtrent boekhouding als startend ondernemer!

De afgelopen maanden heb ik veel (startende) ondernemers leren kennen. Ik verbaas mij soms hoe zij zijn geïnformeerd over bepaalde dingen. Ik verbaas mij er ook over hoe zij soms zelf iets hebben bedacht en er dan van uitgaan dat dit dé manier is om iets te doen. Het vervelende is dat dit vaak helemaal niet de juiste manier is. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden van veelgemaakte fouten omtrent boekhouding, die je als startend ondernemer al snel kunt maken. Ik vertel je ook gelijk hoe je kunt voorkomen dat je zelf deze fouten zult maken.

Het verkeerd aanmaken en verwerken van offertes, facturen en werkbonnen

Een fout die je als startend ondernemer al snel maakt, is het verkeerd aanmaken en verwerken van offertes, facturen en werkbonnen. Eén van de opdrachtgevers waarvoor ik werk, had al een boekhouder en een boekhoudsysteem. Dat klinkt goed zul je misschien denken, maar toch maakte hij de grote fout om nog veel van de boekhouding handmatig te doen.

Hij maakte namelijk niet in het boekhoudsysteem zijn offertes, facturen en werkbonnen aan maar deed dat op de volgende manier:

  1. Factuur aanmaken in Excel (hij gebruikte wel heel netjes een template).
  2. Factuur opslaan als PDF.
  3. Factuur mailen via zijn e-mailprogramma.
  4. Factuur uploaden in zijn boekhoudsysteem.

Enorm veel onnodig werk

Hiermee haalde mijn opdrachtgever zichzelf enorm veel werk op de hals, wat helemaal niet had gehoeven. Het opmaken en versturen van facturen kan namelijk in een boekhoudsysteem binnen enkele muisklikken zijn gedaan. Je hebt de facturen dan ook gelijk in het systeem staan, waardoor je deze dus niet meer handmatig in het systeem hoeft te zetten. Als hij dit vanaf het begin al had geweten, had hem dat enorm veel tijd en energie gescheeld. Tijd en energie die hij in de groei van zijn bedrijf had kunnen steken.

En nu? Alle boekhouding automatisch en op een plek!

Daarnaast had het boekhoudsysteem ook geen bankkoppeling en moest hij alle betalingen handmatig doen. Toen ik hier achter kwam, wilde ik hem enorm graag laten zien hoe hij zijn boekhouding veel makkelijker kon doen. We bespraken eerst wat zijn wensen waren en hebben aan de hand daarvan een goed boekhoudprogramma uitgekozen. Dankzij mijn hulp heeft deze opdrachtgever al zijn boekhouding op één plek, gaat alles automatisch en hoeft hij dus geen handmatige betalingen meer te verrichten. 

Niet de enige startend ondernemer die boekhouding beter en makkelijker kon doen

Deze opdrachtgever is trouwens niet de enige startend ondernemer die ik ken die zijn boekhouding beter én makkelijker kon doen. Vorig jaar hielp ik namelijk een onderneemster met het optimaliseren van haar bedrijfsprocessen. Ze had alles best wel goed op de rit, maar vertelde mij ook dat zij haar facturen in Canva maakte. De facturen stuurde ze dan per mail naar haar klant en naar haar boekhouder. Tevens had ze geen zicht op haar boekhoudprogramma en wist ze eigenlijk ook niet hoe het er allemaal voor stond. Ze had dus geen idee van wat haar boekhouder allemaal deed. Ik schrok hier heel erg van, want ik vind het erg belangrijk dat ik weet hoe mijn bedrijf ervoor staat. En als ik mijn boekhouder moet betalen, vind ik het ook fijn om te weten wat diegene eigenlijk doet. Zeg nou zelf, het is toch mega belangrijk dat je weet hoe jouw bedrijf ervoor staat en dat je hierover zelf ook controle hebt?!

Ook zij was onnodig veel tijd kwijt

Daarnaast kost het je ook extra tijd als je facturen opmaakt in een ander systeem en deze dan moet opslaan en handmatig moet mailen. Dit kan allemaal zoveel makkelijker! Bovendien zijn er echt veel boekhoudprogramma’s die heel duidelijk en overzichtelijk werken, ondanks dat je zelf totaal geen ervaring hiermee hebt. Uiteraard heb ik ook deze onderneemster laten zien hoe zij haar boekhouding beter en makkelijker kon doen. Doordat ik haar geholpen heb om deze en andere bedrijfsprocessen te optimaliseren, kan zij haar bedrijf nu écht laten groeien.

Neem niet zomaar dingen van anderen aan!

Ik begrijp dat er als startend ondernemer veel op je afkomt en je in het begin ook niet gelijk weet welke keuze je het beste kunt maken. Bovenstaande ondernemers zijn slechts een paar voorbeelden van wat ik in mijn omgeving veel tegenkom. Ik vraag vaak aan die personen: ‘Waarom heb je deze keuze gemaakt’? Of ‘Waarom werk je met dit systeem’? Het antwoord wat ik vaak krijg is: ‘Omdat die en die zei dat het een goed systeem is’ of: ’Mijn boekhouder werkt op deze manier.’

Goedbedoelde tips zijn niet altijd het beste voor jou en jouw bedrijf

Ik vind het altijd erg jammer om dat soort dingen te horen. Als startend ondernemer krijg je heel veel informatie en goedbedoelde tips van anderen, maar dat is niet automatisch het beste voor jou en jouw bedrijf. Die mensen kennen jouw bedrijf waarschijnlijk helemaal niet goed. Daarnaast denken zij niet na over, of weten ze het gewoonweg niet, waar jij heen wilt met jouw bedrijf. Ze weten dan ook niet of het systeem of de werkwijze die zij aanraden wel met jou mee kan groeien. Het is echt zonde om veel tijd en geld kwijt te zijn aan systemen en programma’s die niet bij jouw bedrijf passen en ook niet met jouw bedrijf mee kunnen groeien.

Laat je helpen door iemand die echt rekening houdt met jou en jouw bedrijf!

Het kost veel tijd als je zelf alles tot in de puntjes wilt uitzoeken en ik snap dat je die tijd liever aan andere zaken besteedt. Daarom is het fijn dat er iemand écht met jou meekijkt, kijkt naar wie jij bent en wat voor bedrijf jij hebt. Iemand die rekening houdt met jouw toekomstplannen, hoe je wilt groeien en bekijkt hoe je dit zoveel mogelijk kunt automatiseren. Dat kan jou namelijk veel tijd opleveren en zoals we allemaal weten; tijd is geld!

En daarom richtte ik mijn Supercharge Your Business programma op!

Ik vind het erg vervelend als ik zie dat een ondernemer een veelgemaakte fout maakt. Het zit in mijn natuur om anderen zo goed mogelijk te helpen en te voorkomen dat zij veelgemaakte fouten maken. Daarom richtte ik het Supercharge Your Business programma op. Met dit programma help ik andere ondernemers om een zo goed mogelijke basis voor hun bedrijf neer te zetten, zodat ze van daaruit echt kunnen groeien met hun bedrijf. Niet alleen als startend ondernemer, maar ook als ondernemer die al even aan de weg timmert kun je met Supercharge Your Business enorme grote stappen vooruit maken. Tijdens het Supercharge Your Business programma zet ik namelijk mijn eigen kennis, ervaring en netwerk van experts in om jou goed op weg te helpen.

Speciaal voor jou op maat gemaakt!

Volg je bij mij het Supercharge Your Business programma? Dan krijg je een programma die speciaal voor jou op maat wordt gemaakt. Ik geloof namelijk dat ik je alleen met een programma op maat goed kan helpen. Door te luisteren naar jouw wensen en toekomstplannen en door te kijken naar jouw bedrijf, kan ik jou die hulp en advies op maat geven. Samen gaan we kijken naar wat jij wilt en wat je nodig hebt om van jouw bedrijf een succes te maken. We gaan ook samen kijken naar welke dingen je zelf kunt doen, welke dingen ik eventueel voor jou kan doen en welke dingen je het beste aan een expert uit mijn netwerk kunt overlaten. Ieder expert in mijn netwerk is iemand waarmee ik zelf goede ervaringen heb. En elk systeem dat ik je aanraad, is een systeem waarmee ik zelf bekend ben. Door mij je te laten helpen, scheelt het je dus enorm veel tijd, geld en frustratie om je weg te vinden in het ondernemerschap. Bovendien zul je dankzij mijn kennis en ervaring zeker weten dat je de juiste keuzes maakt om van jouw bedrijf een succes te maken.

Meer weten? Neem contact met mij op!

Ben je een startend ondernemer en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is het een erg goed idee om mijn Supercharge Your Business programma te volgen. Ben je al een tijdje aan het ondernemen? Ook dan is het een erg goed idee om eens iemand anders met je mee te laten kijken. Wie weet zie ik wel dingen waar je in je eentje nooit achter was gekomen. Wil je graag meer weten over Supercharge Your Business, bekijk dan deze pagina. Heb je nog vragen of wil je graag met het programma aan de slag gaan? Neem dan contact met mij op, want ik leer je graag beter kennen!