fbpx
Selecteer een pagina
 
DOOR KIM SOEMERS
juni 24, 2021Blog

Dit is waarom je je uren moet bijhouden!

Wanneer je net als ondernemer begint, komt er onwijs veel op je af. Er zijn namelijk best een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werven van klanten en alles wat je moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Vaak zorg je dan voor een website, ben je actief op sociale media, laat je kennissen weten dat je ondernemer bent geworden enzovoorts. Een belangrijke zaak wordt vaak vergeten. En dat is het bijhouden van de uren die je aan jouw onderneming besteedt. In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is om die uren bij te houden. Lees dus snel verder!

Is je uren bijhouden verplicht?

Het is niet verplicht om je uren bij te houden en het is ook een klusje dat niet iedereen leuk vindt. Toch is het wel een goed idee om dit te doen. Door je uren bij te houden, krijg je namelijk inzichtelijk hoeveel uren je aan jouw onderneming besteedt. Je krijgt ook inzichtelijk hoeveel tijd je aan elke taak kwijt bent. Deze informatie kun je gebruiken voor het bepalen van jouw uurtarief en de tarieven van jouw producten of diensten. Bovendien kun je beter naar jouw klanten of opdrachtgevers toe jouw tarieven onderbouwen. Daarnaast krijg je inzichtelijk welke taken je allemaal hebt uitgevoerd en welke er nog moeten worden gedaan. 

Uren bijhouden zorgt voor een betere tijdsverdeling en eerlijkere prijzen

Het kan voorkomen dat je dankzij het bijhouden van jouw uren beseft dat je ergens heel lang mee bezig bent geweest. Je kunt dan nagaan of je dit misschien beter had kunnen uitbesteden aan een professional. De tijd die je er zelf aan kwijt was, had je bijvoorbeeld weer aan een opdracht kunnen besteden. Of misschien heb je wel een training gemaakt en ben je hier langer mee bezig geweest dan je had gepland. Dan kom je erachter dat je de prijs hoger had kunnen maken. Het is dus om verschillende redenen een goed idee om toch jouw uren bij te houden.

Verdien geld door jouw uren bij te houden!

Je uren bijhouden kan jou ook fiscale voordelen opleveren. Door in de ogen van de Belastingdienst voldoende uren te draaien, gaan ze jou als een echte ondernemer zien en niet als een hobbyist. Hierdoor kom je voor verschillende fiscale voordelen in aanmerking. Dankzij deze voordelen hoef je onder andere minder inkomstenbelasting te betalen. Dat betekent dat je aan het einde van de streep meer geld overhoudt. Door jouw uren bij te houden, kun je dus geld verdienen!

Hoeveel uren moet je volgens de Belastingdienst maken?

Om ervoor te zorgen dat echt alleen ondernemers van die voordelen profiteren, heeft de Belastingdienst een urencriterium bepaald. Het komt erop neer dat je per kalenderjaar minstens 1.225 uur aan jouw onderneming moet besteden om als een echte ondernemer te worden gezien. Dat betekent dat je elke week minstens 24 uur aan jouw bedrijf moet werken. Het maakt trouwens niet uit wanneer je in het kalenderjaar start met jouw onderneming. Begin je halverwege het jaar? Dan moet je er alsnog voor zorgen dat je tot en met 31 december van dat jaar 1.225 uren hebt gedraaid om voor de fiscale voordelen in aanmerking te komen.

Wat is het verschil tussen declarabele en niet declarabele uren?

Als ondernemer maak je declarabele en niet declarabele uren. Declarabele uren zijn de uren die je aan een opdracht besteed. Deze uren kun je aan de klant doorberekenen. Niet declarabele uren zijn de uren die je wel aan jouw onderneming besteedt, maar die je niet allemaal aan de klant kan doorberekenen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het:

  • Werven van klanten;
  • Plaatsen van sociale mediaberichten;
  • Versturen en beantwoorden van mailtjes;
  • Opbouwen van je netwerk;
  • Opzetten en updaten van jouw website;
  • Maken van e-books, blogartikelen en dergelijke;
  • Volgen van een cursus of training voor jouw onderneming;
  • Ontwikkelen van producten en/of diensten;
  • Promoten van jouw producten en/of diensten.

Kortom: alle uren die je niet specifiek aan een opdracht van een klant besteedt, maar waarin je wel aan jouw onderneming werkt, zijn niet declarabele uren.

Houd ook jouw niet declarabele bij!

Ook jouw niet declarabele uren mag je bijhouden om aan het urencriterium te komen. Het zijn immers uren die je als ondernemer aan jouw onderneming besteedt. En dit kunnen er best wel wat zijn! Toch weten veel startende ondernemers niet dat zij deze uren mogen bijhouden, waardoor ze denken dat ze niet aan het urencriterium voldoen. Houd dus ook jouw niet declarabele uren bij en je zult zien hoeveel tijd je wel niet kwijt bent aan het werken aan jouw bedrijf. 

Wil je jouw zaken goed geregeld hebben? Kies dan voor mijn Efficiëntiesessie!

Je uren bijhouden is één van de vele zaken die bij het ondernemerschap komen kijken. Het is dan ook helemaal niet gek als je door het bomen het bos niet meer ziet. Wil jij graag alle zaken van het ondernemerschap goed op orde krijgen? En wil je weten hoe je dit zo goed en efficiënt mogelijk kunt doen? Dan is mijn Efficiëntiesessie echt wat voor jou. Je leest er op deze pagina meer over!